NPSS

NPSS- Natural Protection System Stresser
NPSS är Foteviks Europapatenterade rivningmetod. Växtcellerna har alla inbyggda indivuduella och gemensamma skyddsystem. När lök är “lagrad” ligger den egentligen i ide och sover. Genom att börja stressa löken med slag och temperaturer kommer dess skyddsystem aktiveras snabbare vid rivningen.

Det kritiska skyddssystemet vid sönderrivning är det vi upplever som löksmaken. Detta system är till för att skydda löken mot bakterier, jäst, insekter, mögel etc. Löken är inte steril. Det finns gott om bakterier i omgivningen och på löken som alla angriper vid rivning. Genom att få igång det kritiska skyddet snabbare (får smak snabbare) så hinner inte bakterier och annat tillväxa innan systemet är i full gång. Många celler är också fortfarande hela och aktiva och hjälper till att skydda Foteviks Riven Lök.

 
Inviroment Miljöpåverkan
Energi - NPSS använder lite energi. För samma smak drar NPSS 90% mindre ström än frysning och 95% mindre än torkning.
Råvara - Löken får utveckla smaken fullt ut vilket gör att mindre råvara går åt för samma mängd smak.
Transport- NPSS låter löken tappa lite vatten. Gul Lök består av 95% vatten. Genom att tappa lite vatten så kan vi transportera mer lök och mindre vatten. Man kan med fördel tillföra vattnet igen vid matlagningen.

 

Utsläpp av koldioxid ekvivaleneter för 1kg foteviks smak  
Foteviks Svenska AB, Skegrievägen 140, 236 91 Höllviken            +46(0) 410 330 871
      Copyright © 2018 Foteviks Svenska AB Allt innehåll tillhör Foteviks Svenska AB